6 Alternativa Weekendstäder i Europa

Har du redan varit i Paris, Rom och Barcelona och vill se något nytt? Det finns så många andra städer i Europa som erbjuder allt du kan förvänta dig av en weekend- kultur, god mat, shopping, nattliv och historia. Här har vi listat 6 alternativa weekendstäder i Europa att inspireras av.

Strandpromenad längs floden Rhen i Dysseldorf i Tyskland. Solen skiner och reflekterar vackert på byggnaderna

Upplev Düsseldorfs levande stads- och kulturliv under en helg

Düsseldorf passar lika bra att besöka över en weekend som för en längre semester. Här finns tillräckligt med sevärdheter för att hålla dig sysselsatt i flera dagar om du så vill. Staden känns aldrig överfull med turister och du kan lätt smälta in bland lokalbefolkningen. Düsseldorf har som många andra europeiska städer en stark historia med en charmig gammal stadsdel, samtidigt som staden känns levande och modern med sitt sprudlande kultur-och stadsliv och sin nyskapande arkitektur i stadsdelen Medienhafen. Få en 360 graders panoramavy över staden, dess omgivningar och floden Rhen från toppen av det 240m höga telekommunikationstornet Rheinturm, njut av naturen i djurparken Wildpark mitt i stadens hjärta, bege dig till Kiefernstrasse som är Düsseldorfs epicenter för gatukonst eller lyxshoppa längs Königsallee.

Ljubljanaslottet reser sig stolt på en hög kulle mitt i staden Ljubljana i Slovenen, omgiven av vackra hustak.

Njut av en långhelg i sagolika Ljubljana, Slovenien

Ljubljana är staden med romantisk sagolik miljö, spännande arkitektur och mat i världsklass. Som en av Europas minsta huvudstäder har den verkligen mycket att erbjuda sina besökare. Bli välkomnad av det imponerande Ljubljanaslottet som stolt står placerad mitt i staden på en 375m hög kulle, och är stadens viktigaste landmärke. Här kan du njuta av förtrollande solnedgångar om kvällarna. I stadens centrum är biltrafiken begränsad vilket lämnar de medeltida pittoreska gatorna fria för fotgängare. Med sin blygsamma storlek kan du enkelt utforska stadskärnan på en dag om du så vill. Stanna till vid någon av de mysiga kaféerna längs Ljubljanica som rinner genom stadens hjärta. Att utforska staden från en SUP-bräda längs kanalen är dessutom ett annorlunda och utmärkt sätt att göra sin sightseeing på. För den kulturintresserade är Metelkovadistriktet ett måste. I detta alternativa och självständiga kulturcentrum finns konstgallerier, nattklubbar, barer, konsertlokaler och olika designstudios. Bara en knapp timmes bilfärd bort ligger vackra sjön Bled med fantastiska naturområden att upptäcka.

Grönskande park med vackra blommor mitt i staden Bilbao i Spanien

Mat, kultur och natur under en weekend i Bilbao, Spanien

Bilbao är staden som gått från sliten hamn- och industristad till ett globalt centrum för konst, arkitektur och gastronomi. Det är en fascinerande stad helt olik det Spanien du är van vid med en mix av det traditionella och moderna och den unika baskiska kulturen och det egna språket som talas i regionen Baskien. Maten har en central roll och Michelinrestauranger blandas med mer lokala restauranger. Gå mellan olika barer och prova deras pintxos, den baskiska varianten av tapas. Förutom mat i världsklass är det Guggenheim-museet som för många satt Bilbao på världskartan. Museets spektakulära arkitektur är värd ett besök i sig. Ta dig till den gamla delen av staden, Casco Viejo och njut av vackra byggnader i färgglad arkitektur, smala krokiga gränder och ett intressant utbud av butiker och barer. Alldeles vid utkanten av gamla stan hittar du den berömda La Ribera-marknaden. Vill du se Bilbao från ett annat perspektiv är ett tips att hyra kajak och glida ned längs Nervión-floden och upplev skiften i arkitekturen, förbi Guggenheim och under de vackra broarna som korsar floden. Du kan också ta tåget 2 timmar för en dagsutflykt till Baskienområdets andra matmecka, San Sebastian.

Utsikt över floden Donau i Budapest Ungern. Solen lyser på husen längs floden. Broar länkar samman de två stadssidorna.

En weekend i Budapest, från ruinbarer till termalbad

Som en av Europas mest välbevarade städer efter andra världskriget finns det gott om saker att se och göra i Budapest. Allt från avkopplande termalbad till trendiga ruinbarer, imponerande arkitektur på slottshöjden och grönskande naturområden. Ta en båttur längs floden Donau för att få förstklassig vy över den ikoniska och pampiga parlamentsbyggnaden, besök stadens kronjuvel den mäktiga S:t Stefanbasilikan från 1800-talet som står stolt placerad mitt i centrum, eller njut av grönskan och den unika musikfontänen på Margaretaön som spelar koordinerad musik i takt med en vatten-och ljusshow. Oavsett vad du väljer att göra är en weekend i Budapest precis tillräckligt med tid för att du ska få smak på vad staden har att erbjuda och vilja komma tillbaka.

Personer sitter vid ett cafe utomhus på kvällen i Wrocla i Polen. Designade lampor lyser ovanför dem.

Trendiga Wroclaw i Polen som den perfekta weekendresan

Med smeknamnet Polens Venedig med mer än 100 broar och 12 öar är Wroclaw inte bara vacker, staden är också full av konst, historiska sevärdheter och gott om kaféer där du kan stanna till för en kaffe, öl eller en bit mat. Wroclaw är en livfull stad och kulturell knytpunkt med flera teatrar, stora festivaler och ett pulserande nattliv. Arkitekturen är unik efter att ha tagit efter bohemiska, österrikiska och preussiska influenser, något som syns tydligt runt det imponerande marknadstorget Rynek som är ett av det största i Polen. Runt om i staden hittar du små bronsstatyer av dvärgar som berättar om Wroclaws historia, ett roligt och annorlunda sätt att upptäcka staden genom att gå på dvärgjakt. Stanna till för att koppla av i stadens botaniska trädgård, en oas av stillhet mitt i stadskärnan, besök Wroclaws Univeristy Museum som inte bara bjuder på intressanta gamla verk utan också är en av de bästa utsiktsplatserna med ett gammalt astronomiskt observatorium på 42m höjd, eller besök Polens äldsta och en av Europas största zoo, Wroclaw Zoo & Afrykarium, som enda akvarium med tema endast tillägnad Afrikas fauna.

Utsikt från havet mot staden Valletta på Malta. Solen lyser mot husfasaden och gör att stadsbilden ser mäktig ut.

Lär känna unika Valletta på Malta under en långhelg

Valletta är Maltas otroligt vackra huvudstad som är omgiven av höga stadsmurar och medelhavets blå vatten. Staden är tämligen unik med sina knappa 1 km i omkrets och där varje gata leder till havet. Valletta är en liten metropol med en rik historia, intressanta sevärdheter och spännande matkultur. Sedan 80-talet är staden listad på Unesco:s världsarvslista bland annat för sina många historiska byggnader. De senaste åren har Valletta blommat ut med spännande restauranger, renoverade byggnader och ett växande nattliv. Det etableras nya museum, gallerier och andra kulturupplevelser. Ta dig till fortet längst ut på udden och få utsikt över hamninloppet och skapa dig en känsla för den historiska betydelsen av dess placering. Inne i fortet hittar du Maltas krigsmuseum och där du får lära dig om Maltas historia och landets roll i historien genom århundrandena. Trots sin blygsamma storlek har Valletta mycket att erbjuda sina besökare och är ett perfekt weekendresmål för alla som älskar historia, god mat och natursköna vyer.

Publicerad 27 sep. 2021
  • weekend
  • stad
  • mat
  • kultur
  • historia
  • resa
  • shopping
  • nattliv
  • arkitektur