6 av världens mest spektakulära roadtrips

Om du är en av de människor som älskar att åka iväg då och då och bara följa vägen dit den tar dig ska du fortsätta läsa nu. Det finns inget som slår känslan och den romantiska bilden av en roadtrip där du är helt fri från åtaganden och kan ta dagen precis som den kommer. Spänn fast dig och låt oss ta dig med på några av världens mest spektakulära roadtrips.

null

Grossglockner High Alpine Road, Österrike

Grossglockners alpväg måste vara en av Europas absolut vackraste vägar och sträcker sig mellan orterna Bruck an der Glocknerstrasse i delstaten Salzburg och Heiligenblut i delstaten Kärnten. Denna knappt 5 mil långa alpväg på 2500 meters höjd över havet ligger inbäddad bland höga berg, gröna betesmarker, färgglada blomsterängar, steniga murar och häpnadsväckande landskap. Den tar dig genom Österrikes vackraste berg kantade av glaciärer, forsande vattenfall och söta murmeldjur. På vägen passerar du genom hjärtat av Österrikes största nationalpark Hohe Tauren där höjdpunkten och bästa utsiktsplatsen är Kaiser-Franz-Josefs-Höhe vid den stora Pasterze-glaciären. Här kan du vandra på någon av de vackra vandringslederna eller ta bergbanan ner till glaciären. Bästa tiden på året att köra är från tidig maj till sen oktober.

null

Route 66, USA

Route 66 är en legendarisk roadtrip och en av de mest välkända rutterna i USA som sträcker sig nästan 400 mil från Chicago i Illinois till Santa Monica i Kalifornien. Historiskt refereras ofta vägen till som ”The Mother Road” då det var en viktig väg för amerikaner som flyttade från östra sidan av landet till västra för att bosätta sig där. För många förknippas Route 66 fortfarande med att vara på resande fot mot nya äventyr eller att fly från förlorade möjligheter. Det som idag tilltalar många med Route 66 är att den erbjuder allt som USA är känt för- städer som aldrig sover, prärie så långt ögat kan nå och att äta enorma hamburgare på lokala hak och klassiska diners. Du kan köra antingen en del av rutten eller hela sträckan. Kör du från Chicago till Sant Monica kan du räkna med att vara borta ca två veckor. Du kan njuta av en roadtrip längst Route 66 året runt, men den är som populärast under sommarmånaderna.

null

Amalfi Coast Road, Italien

Om du är ute efter att få uppleva en av väldens mest ikoniska och filmiska rutter ska du definitivt välja en roadtrip längs Amalfikusten med sina dramatiska klippväggar, spektakulära landskap och pittoreska städer och byar längs hela vägen. Officiellt sett sträcker sig Amalfikusten från Salerno till Sorrento, en ca 8 mil smal klippväg fullspäckad med sevärdheter och sceniska vyer efter varje kurva. Istället för att ”anlända” till din slutdestination är istället målet och njutningen med denna roadtrip själva resan i sig. Det finns några städer du måste stanna till vid och få uppleva det lokala italienska livet, som Positano, Praiano och Ravello. Oavsett vart du än stannar till längs vägen möts du av fantastisk panoramautsikt över det turkosblå vattnet, steniga klippor och pastellfärgade hus som klamrar sig fast längs klippväggarna. Även om sträckan inte är lång vill du åtminstone lägga fyra till fem dagar för att köra Amalfikusten, men du kan enkelt stanna några veckor för att bekanta dig närmare med de små byarna längs vägen.

null

Great Ocean Road, Australien

Den världskända Great Ocean Road anses vara en av världens vackraste och upplevelserikaste vägsträckor. Den ca 25 mil långa rutten löper längs den spektakulära kustlinjen från staden Torquay till Warrnambool på Australiens sydkust. Den passerar genom en mängd olika landskap- från avslappnade surfstäder, fiskebyar och regnskog till branta dramatiska klippor och nationalparker. Ett paradis för dig som drömmer om surfvågor, koalor och dramatisk natur. Många har hört talas om de 12 apostlarna, sju majestätiska kalkstensformationer som står stolta ute i havet vid Victorias kust och är en populär turistattraktion, men det finns mängder av andra intressanta sevärdheter och platser längs Great Ocean Road. T ex Cape Otway Lightstation, Otway Tree Top Walk, Loch Ard Gorge och Castle Cove Lookout. Den bästa tiden på året att köra the Great Ocean Road är under Australiens sommar när dagarna är långa och klimatet varmare.

null

The Wild Atlantic Way, Irland

Många anser att The Wild Atlantic Way är en av de mest natursköna och sceniska rutterna du kan uppleva i världen. Den sträcker sig 250 mil längs Irlands västkust från Donegal i norr till Cork i söder och erbjuder spektakulära landskap i olika nyanser av grönt, dramatiska klippor och stenformationer, traditionell kultur och häpnadsväckande vyer. En roadtrip längs The Wild Atlantic way kommer inte göra dig besviken. Den ansluter till många av Irlands mest ikoniska turistmål som Ring of Kerry, Galway City och Cliffs of Moher. Även om du lätt kan köra hela rutten på en vecka är lite lägre tid att rekommendera för att till fullo få uppleva hela kustlinjen men också de närliggande attraktionerna inåt landet. Bästa tiden att köra längs Irlands kust är under årets varmare månader då vädret är som bäst med störst solchanser och minst regn.

null

Roadtrip i Namibia, Afrika

En roadtrip genom Namibia är en oförglömlig upplevelse. Namibia har ett fantastiskt landskap med vidöppna ytor som slutar i oändliga horisonter. Det finns inget bättre sätt att se allt än på en roadtrip genom landet. Kör från söder till norr och upplev skiftningarna i landskapet- från Namiböknens röda sanddyner till Caprivis grönskande flodskogar med rikliga flora och fauna. Den totala sträckan är ca 120 mil och kan köras på två veckor, men får med fördel ta längre tid för du ska hinna uppleva de hundratals fantastiska attraktionerna som landet erbjuder. Se forntida grottmålningar, utforska den karga skelettkusten där du hittar en av världens största sälkolonier, campa i Etosha National Park bland zebror och elefanter, besök spökstaden Colmans Cop och imponeras av Afrikas största ravin Fish River Canyon.

Publicerad 10 mars 2021
  • roadtrip
  • nationalpark
  • natur
  • sol
  • kultur
  • bil
  • äventyr