Tips på 10 saker att göra i Porto för en weekend

Nyfiken på Portugal men vill se något annat än Lissabon? Då är Porto det perfekta weekendresmålet. Porto är otroligt vacker med sina branta kullar, pittoreska hus och den glittrande Douro-floden som slingrar sig genom staden. Här kryllar det av sevärdheter, allt från anrik historia, spektakulär arkitektur till ett stort utbud av restauranger, kaféer och barer. Här har vi samlat våra 10 favoriter på saker att se och göra under en weekend i Porto.

Färgglada hus och hustak i den gamla stadsdelen Ribeira i Porto i Portugal

1. Gå vilse bland smala gränder och färgglada hus i Ribeira

Även om Porto är väldigt kuperad och det nästan känns som ett träningspass att promenera runt, är ett av de bästa sätten att upptäcka staden till fots. Ta dig till den gamla stadsdelen Ribeira som ligger vid floden Douro, och strosa längs trånga kullerstenspassager, pittoreska färgglada hus och slingriga gator. Överallt finns historiska byggnader och vackra saker att fotografera. Oavsett vart du går dröjer det inte länge innan du hittar något intressant. Stanna till vid någon av de mysiga kaféerna, gallerier, butiker eller barer när du behöver en vilopaus.

2. Portvinsprovning i Porto

Precis som Champagne endast tillverkas i Frankrike får ett vin bara kallas portvin om det kommer från Porto. Därför är det nästan ett måste att dricka portvin när du är här. Det finns många vinkällare i området Vila Nova de Gaia som erbjuder portvinsprovning. Se upp så du inte hamnar på ett ställe som känns för turistigt utan faktiskt har genuint intresserad och kunnig personal. Är du i Porto längre än en weekend, är ett tips att ta del av portvinets historia genom en tur till vingårdarna i Dourodalen, strax utanför staden.

Dom Luis I-bron byggd i metall i två våningar som korsar Douro-floden från Ribeira till Vila nova de gaia i Porto Portugal

3. Promenera över spektakulära Dom Luis I-bron

En av Portos populäraste sevärdheter är Douro-floden som slingrar sig nedanför gamla stans branta kullar. Stadsbilden med de röda tegeltaken och färgglada husfasaderna är nästan som vackrast nerifrån flodbanken. Istället för att trängas på en turistbåt för att njuta av vyerna är vårt tips att promenera över Dom Luis I-bron som korsar floden över till systerbyn Vila Nova de Gaia. Bron är imponerande i sig med sin spektakulära arkitektur. Byggd som en båge med två våningar, helt i metall. Promenera längst upp på bron och du får en fantastisk utsikt över staden och dess landmärken.

4. Prova den lokala maträtten Francesinha

Flottig, mäktig och mätande är en bra beskrivning av den lokala och populära maträtten Francesinha. Den kanske inte låter eller ser så aptitlig ut, men trots det en lokal specialitet i Porto som du bör prova när du är här. Det finns lite olika varianter, men oftast består rätten av vitt tjockt bröd med lager av kött, skinka, korv och massor av ost. Den serveras med pommes frites och en sås gjord på öl. Maträtten serveras i stort sett överallt, men för att få bästa upplevelsen är ett tips att gå till ett ställe som specialiserar sig på Francesinha.

Teleferico är linbanan som tar dig över Douro-floden och kullarna till Gaia för en panoramavy över Porto i Portugal

5. Ta linbanan för panoramavy över Porto

Teleférico de Gaia är en sevärdhet för dig som gillar höga höjder och lite pirr i magen. Det är en ca 600 meter lång linbana som ger dig fantastiska vyer över staden, Douro-floden och det vackra landskapet runtomkring. Du hittar ingången precis vid Pont Dom Luis I-bron där den tar dig vidare upp över kullarna till Gaia. Här väntar episk panoramavy över staden och omgivningarna.

Man som står vid en vägg fylld med vacker blå portugisisk mosaik, Azulejos som illustrerar Portos historia. Porto, Portugal.

6. Njut av portugisisk mosaik i tågstationen São Bento

Även om tågstationen São Bento är en populär turistattraktion i Porto, är den väl värd ett besök när du är i staden. Väggarna i vänthallen är täckta med otroligt vacker blå portugisisk mosaik, azulejos, som med sina motiv berättar om Portos historia och skildrar livet på Dourdalens vinodlingar. Här kan du också hoppa på tåget till vinbyarna Regua och Pinhao för att uppleva det vackra landskapet i verkligheten. Men det är inte bara i São Bento du har chansen att uppleva azulejos. Titta upp, titta ner och titta runt, du hittar mosaiken lite överallt bara du håller ett öga öppet.

Man som går på stranden i Matosinhos, Porto, Portugal, med surfbräda under armen på väg ut i vattnet för att surfa.

7. Starta dagen med surf i Matosinhos

Vågsurf är kanske inte det första du tänker på när du planerar din weekend till Porto, men absolut något vi tycker du ska testa när du är här. Matosinhos, en hamnstad alldeles intill Porto, är det perfekta stället att lära sig surfa på. Här finns en bred sandstrand som levererar fina mjuka vågor att träna på. Hyr en bräda och njut av känslan att för första gången rida på en våg, en obeskrivligt mäktig känsla. För den mer erfarna finns också ett rev där du har möjlighet till mer utmanande surf.

8. Besök det gamla fängelset som förvandlats till Portugals centrum för fotokonst

Efter mer än två århundraden som fängelse stängde Cadeia de Relação sina dörrar 1974, för att drygt 20 år senare återöppnas som ett museum för fotokonst, Centro Portugues de Fotografia. Här hittar du både permanenta och tillfälliga utställningar som är utspridda på byggnadens tre våningar. Fotografierna låter dig uppleva Portugals fotografiska historia, samtidigt som du vandrar i de gamla fängelsecellerna och ser spår av att det bara för två decennier sedan pågått ett helt annat liv här. När du är på översta våningen av byggnaden är ett tips att ta dig till östa sidan för en magnifik panoramavy över Porto.

9. Upptäck Portos botaniska trädgård Jardins do Palácio de Cristal

Denna otroligt vackra botaniska trädgård, placerad på en höjd med utsikt över staden är en välkomnande paus efter timmars promenerande i kuperad stadsmiljö. Gräsmattor är sammanvävda med grusgångar och stigar, tillsammans med fontäner, skulpturer, gigantiska magnolior, cypresser och olivträd. Trädgården är som en labyrint som öppnar sig bit för bit när går. I parken finns också Biblioteca Municipal Almeida Garrett och Museu Romântico som regelbundet har kulturella evenemang och utställningar. För dig som har med barn finns också en härlig lekpark där de kan springa av sig medan du njuter av de grönskande omgivningarna.

stor graffitimålning av en gammal dam på vägg vid ett kafé i porto portugal

10. Utforska Porto genom gatukonstsafari

Om du trodde att Porto enbart är populär för sitt portvin och sin pittoreska skönhet får du tänka om. Staden är också känd för sin imponerande och fängslande gatukonst med motiv som skildrar allt från politiska teman, landskap, monument till olika illustrationer. Här pratar vi inte slarvig graffiti, utan riktig konst som lika gärna kunna hört hemma på en museiutställning. Du kan promenera runt i timtal och njuta av den vackra konsten som pryder väggar och byggnader överallt i staden.

Publicerad 13 nov. 2020
  • stad
  • weekend
  • arkitektur
  • kultur
  • surf
  • mat
  • nattliv
Sök billiga flyg till Porto