Upptäck Bergen - Tips på saker att göra i Bergen

Bergen är en charmig storstad, omgiven av imponerande natur och med ett sprudlande stads- och kulturliv. Här har vi samlat våra bästa tips på saker att se och göra i den vackra norska staden Bergen.

kvinna går med barnvagn på kullerstensgata i staden bergen norge

Upplev Bergens unika charm

Trots att Bergen är Norges andra största stad finns en tydlig känsla av charmen hos en småstad med pittoreska gränder, smala kullerstensgator och timmerhus. Här finns en härlig blandning av historia och modern nutid. Naturen är ständigt närvarande med nästa naturupplevelse bara runt hörnet. Oavsett om du tycker om adrenalinfyllda äventyr, mat och kultur eller shopping, kommer Bergen inte göra dig besviken.

linbana från fjälltoppen ulriken i bergen norge med panoramavy över staden och fjordarna

Bergens vackra natur

Omgiven av hav, fjordar och berg, kallas Bergen ofta för ”staden mellan de sju fjällen”. Njut av en förtrollande panoramavy över det norska landskapet och hoppa på linbanan som tar dig Ulriken, den högsta fjälltoppen på 643 meter över havet. Är höga höjder inte din grej finns det andra sätt att njuta av naturen. Vandra, testa på djuphavsfiske eller hyr en kajak för att utforska omgivningarna.

båtar invid hansahamnen bryggen i bergen i norge. längs bergsväggen bakom står vackra färgglada hus.

Strosa längs kända Bryggen

Bergens kanske mest ikoniska sevärdhet är Bryggen, den gamla hansahamnen med färgglada trähus stående på rad längs vattnet. Med medeltida anor påminner det om tiden när samhället levde i symbios med havet, och Bergen var Norges och Europas handelscentrum. Bryggen finns med på UNESCO:s världsarvslista. Stanna till på en uteservering för att njuta av en drink i solnedgången. Ett stenkast från Bryggen hittar du den livfulla fiskmarknaden där lokalbor i generationer har handlat färsk fisk. Idag är det en välbesökt utomhusmarknad där du förutom färsk fisk, kan handla frukt, grönsaker, hantverk och souvenirer.

Bergens rika kulturliv

Bergen har ett rikt kulturliv och mängder av sevärdheter att uppleva. Besök KODE, ett av nordens största museer för konst, design och musik. Eller gå på gatukonstsafari längs stadens gator. Bergen har i flera år haft en stark gatukonstscen och lockar till sig både lokala och internationella gatukonstnärer. Är du intresserad av musik är ett tips att besöka Troldhaugen, som förvandlas till konserthus under sommaren. Villan var hem åt en av Norges mest kända kompositörer genom tiderna, Edvard Grieg.

Publicerad 12 nov. 2020
  • stad
  • weekend
  • kultur
  • natur
  • friluftsliv
Sök billiga flyg till Bergen