Hur du bäst spenderar en weekend i Hamburg

Historisk, trendig, med spektakulär arkitektur och ett nattliv i världsklass, är bara några av de saker som utgör Hamburgs hjärta och gör staden unik. Här är våra tips på hur du bäst spenderar en weekend i den tyska gamla hamnstaden Hamburg.

Upplev Hamburg som en lokalbo

Hamburg är inte en traditionell turiststad där du kliver upp tidigt på morgonen för att pricka av listan med sevärdheter. Det som verkligen ger stadens sin rika karaktär är de livfulla kvarteren och den öppna och kulturella atmosfär som finns här. Var nyfiken och följ med i stadens rytm och puls för att se vart den tar dig.

vy mot staden hamburg från alster-sjön med reflektioner av staden i vattnet

En av Europas vackraste städer

Med alla sina gröna parker och kanaler är staden otroligt vacker. Ofta kallas den Norra Venedig just på grund av sina många broar som binder samman stadens stadsdelar. Du kan lätt spendera timmar med att bara strosa runt och insupa omgivningarna. Det är svårt att inte få syn på det pampiga rådhuset, en imponerande sandstensbyggnad från i slutet av 1800-talet som under juletid förvandlas till en sagolik stor julmarknad.

röda tegelmagasin på pålar i vattnet med bro över kanal som binder samman husen i området speicherstadt i hamburg

Hamburgs unika arkitektur

Du har inte besökt Hamburg på riktigt om du inte varit i stadsdelen Speicherstadt som ligger i östra delen av hamnområdet. Ett område med ett över hundra år gammalt magasinkomplex i gotisk stil med rött tegel, burspråk och torn. Här slingrar sig kanaler kors och tvärs och binder samman de olika lagerbyggnaderna med vackra broar. Området är fullt med mysiga kaféer, intressanta museer och gallerier. På kvällstid förvandlas den industriella känslan till mer romantisk, med upplysta broar och där ljusen reflekteras på vattenytan.

elbphilharmonie konserthall vid hamnområdet i hamburg tyskland

För att få en panoramavy över området ska du ta dig till hamnens landmärke Elbphilharmonie konserthall. Högst upp på denna 110 meter höga byggnad finns en utsiktsplattform. Byggnaden i sig är väl värd ett besök med sin fascinerande arkitektur där konstrasten mellan gammalt rött tegel och modernt glas mixas. Ett annat imponerande byggnadsverk är Alter Elbtunnel. En promenadtunnel från år 1911 som går under floden Elbe och tar dig från ena sidan Hamburg till den andra.

Hamburgs färgglada och intressanta kulturliv

Förutom arkitektoniska skatter vimlar staden av konst och kulturupplevelser. Du hittar graffiti som inte bara är gatukonst, utan också berättar om Hamburgs politiska historia. Gör ett besök på Miniatur Wunderland, ett interaktivt miniatyrmuseum, eller stig in i Hamburg Dungeon där du får uppleva Hamburgs mörka historia med samma skräck som drabbade de boende i staden för längesedan.

I det mer bohemiska kvarteret Karolinenviertel hittar du lyxig shopping varvat med second hand, vintage och inredning. Stanna till vid någon av loppmarknaderna eller de mysiga kaféerna som ligger här och njut av den färgstarka och kreativa atmosfären. Om du besöker staden i mars, augusti eller november ska du inte missa Hamburger Dom, norra Tysklands största folkfestival med allt från klassiska karuseller, häftiga åkattraktioner till god mat och dryck.

kullerstensgata med uteserveingar för restauranger och kafeer i hamburg tyskland

Äta i Hamburg

Det kulinariska landskapet i Hamburg är både dynamiskt och levande. Lokala produkter kombineras med moderna gastronomiska tekniker. Lokalbefolkningen trängs tillsammans med turister på avslappnade matställen alla dygnets timmar. Är du ute efter riktigt lyxig mat finns här gott om Michelinrestauranger, men också restauranger som serverar finare mat och passar den med mer begränsad budget.

människor på gatan utanför nattklubbar i hamburg tyskland. neonskyltar lyser upp himlen.

Hamburg har ett nattliv i världsklass

När det kommer till nattliv har Hamburg ett av världens bästa. Området kring St Pauli utgör hjärtat av stadens nöjesliv. Klubbarna ligger på rad, och är du ute efter underground-klubbar, traditionella pubar eller någonstans att dansa hela natten lång är det hit du ska gå. Bara ett stenkast från St Pauli ligger Sternschanze där atmosfären är mer trendig och alternativ. Under varma sommarkvällar när barerna är fulla flyttas festen ut på gatorna.

Publicerad 14 nov. 2020
  • stad
  • weekend
  • kultur
  • arkitektur
  • nattliv
Sök billiga flyg till Hamburg