Upptäck Lyon - Sevärdheterna du inte får missa

För att vara Frankrikes tredje största stad kan Lyon beskrivas lite som en dold skatt. Här gömmer sig imponerande arkitektur, ett vimlande stads- och nattliv, fantastisk mat, vacker natur och shopping i världsklass. Låt oss guida dig till Lyons bästa sevärdheter.

Lyon kallas ofta gastronomins huvudstad

Det går inte att prata om Lyon utan att nämna maten. Den är helt klart en av höjdpunkterna när du är i Lyon. Staden är känd bland gourmander att vara ett gastronomiskt mecka, där exklusiva Michelinrestauranger blandas med intima lokala restauranger där du kan uppleva fransk mat och dryck när den är som allra bäst.

Pittoresk gränd mellan två hus i gamla stadsdelen Vieux Lyon i Lyon Frankrike. Gamla gatlampor hänger längs husväggarna.

Lyons bevarade renässansarkitektur

Den gamla delen av staden, Vieux Lyon, finns med på Unescos världsarvslista och är en sevärdhet du inte vill missa. Här finns ett av Europas största områden med bevarad renässansarkitektur. Promenera längs charmiga kullerstensbelagda gränder. Låt dig färdas bakåt i tiden och upptäck dolda trapptorn och hemliga innergårdar när du går längs de undangömda passagerna, eller traboules som de kallas. Varje traboule är unik i sin färg och utformning med spiraltrappor och valvformade tak. Gångarna byggdes under medeltiden och slingrar sig mellan bostäder, fabriker och innergårdar, och gjorde det möjligt för människor att passera från en gata till en annan utan att faktiskt lämna byggnaden. Det är både spännande och annorlunda att uppleva en stad på detta sätt.

Vackra taket i Notre-Dame Basilikan i Lyon Frankrike. Taket är dekorerat med guld, mosaik, glas och vackra förgyllda detaljer.

Besök den mäktiga Fourvière basilikan

Det är oundvikligt att inte få syn på Fourvière basilikan, eller Basilique Notre-Dame de Fourvière som den officiellt heter, när du är i Lyon. Placerad på toppen av berget Fourvière ger den dig en fantastisk utsiktsplats och panoramavy över staden. Denna pampiga vita kyrka har blivit en symbol för Lyon och är en av stadens populäraste sevärdheter. Kyrkan byggdes i slutet av 1800-talet och har fått smeknamnet ”den upp- och nedvända elefanten” eftersom byggnaden ser ut som en elefants kropp och de fyra tornen ser ut som elefantens ben. Väl inne i basilikan kan du inte undgå att fascineras av dess imponerande interiör. Vart du än tittar ser du förgyllda detaljer, mosaik, målat glas och marmor.

Utsikt från Saone-floden i Lyon Frankrike över staden och Notre-Dame basilikan.

Njut av Lyons vackra natur

Förutom fascinerande arkitektur och mat i världsklass, är Lyon en otrolig vacker stad med mycket grönska, och som du med fördel kan upptäcka till fots eller på cykel. Längs de två floderna Rhône och Saône, som flyter parallellt genom staden finns vackra strandpromenader. Stanna till för en paus vid någon av restaurangbåtarna eller vilstolarna och blicka ut över det glittrande vattnet.

Lyon ger dig möjligheten att upptäcka mer av Frankrike

Stadens placering gör den perfekt som ett weekendresmål, bilsemester eller varför inte som del i en längre resa. Förutom närheten till franska alperna och medelhavet, ligger den mitt mellan Paris i norr och Marseille i söder. Gör en dagsutflykt och hoppa på tåget till Paris eller Marseille, det tar bara två timmar och du får samtidigt njuta av Frankrikes vackra natur.

Publicerad 13 nov. 2020
  • stad
  • arkitektur
  • mat
  • weekend
  • shopping
Sök billiga flyg till Lyon